ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Like

Κίνα: Προς άρση περιορισμών σε ξένες επενδύσεις

December 8, 2016
277 Views
0 Comments
Κίνα: Προς άρση περιορισμών σε ξένες επενδύσεις

Οι κινεζικές Αρχές υπέδειξαν ότι ενδέχεται να μειώσουν τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις σε κάποιους τομείς της οικονομίας, εν μέσω της προσπάθειας περιορισμού της φυγής κεφαλαίων από τη χώρα αλλά και των κατηγοριών του εκλελεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για προστατευτισμό.

Το πρόσφατο ρεκόρ κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό προκάλεσε ανησυχίες στο Πεκίνο για τη φυγή κεφαλαίων, τις απερίσκεπτες επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς και την πτώση του γιουάν έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος υποχώρησαν κατά $69 δισεκατομμύρια το Νοέμβριο πέφτοντας σε χαμηλό πενταετίας, με τους αναλυτές να το αποδίδουν σε φυγή κεφαλαίων και στην πρακτική της κυβέρνησης να πωλεί ξένα συναλλάγματα σε μια προσπάθεια να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Μια ειδοποίηση της κινεζικής υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού, που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε ότι οι περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις μπορεί να αρθούν σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά αυτοκινήτων, την αγροτική και χημική παραγωγή, τα θεματικά πάρκα και γήπεδα γκολφ, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες παροχής υπηρεσιών. Είθισται τέτοιες ειδοποιήσεις να οδηγούν σε κυβερνητικές αποφάσεις πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση, το Πεκίνο είχε μειώσει τους δασμούς σε μια σειρά εισαγόμενων προϊόντων που κυμαίνονταν από παπούτσια σε καλλυντικά και είδη ρουχισμού. Αυτή τη βδομάδα ο κ. Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter, επέκρινε την Κίνα ότι καθοδηγεί το νόμισμα της και επιβαρύνει τις αμερικανικές εξαγωγές με βαριές φορολογίες.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *